Estélyi ruhák régen és ma

 

Ha egy estélyi ruhára gondolunk mindig egy csodaszép hosszú elegáns ruha képe jelenik meg szemünk elött. Ez régen is így volt.
A nők elegáns alkalmi eseményekre viselt ruhája mindig is sokkal többet jelentett egy egyszerű anyagdarabnál.
Gyakorlatilag az azon kor társadalmi ranglétra elitjének összejövetele, ahol a magamutogatás a minél szebb és csillogóbb ruhák, ékszerek mutatták a hovatartozást. Egyben reklámfelületként és státuszszimbólumként működött, reprezentálták társadalmi helyzetüket, vagyonukat és rangjukat – vagy próbálták leplezni ezek hiányát.
A nő ilyen helyzetekben tulajdonképpen dísztárgyként funkcionált. Már csak azért is ügyelni kellett a tökéletes toalettre, mivel a napilapok és képes újságok egyik kedvenc témája volt az estélyekről beszámolni, és igazán nagy elismerésnek számított, ha valakit név szerint megdicsérték (és persze szégyennek, ha az ellenkezője történt). A legnevesebb szalonoknak a Holzer, a Girardi, Rotschild Klári és gróf Apponyi Júlia műhelyei számítottak a magyar hölgyek körében.
Ha belegondolunk ez ma is így működik…

Estélyi ruhák: Bálok

operabál

A báli szezon hagyományosan január és február hónapokra, tehát Farsang idejére esik.
Elegáns reprezentatív helyen rendezik meg.
Nevezetes hazai bálok:

 • Anna bál
 • Operabál
 • Jogászbál
 • Magyar Borok bálja
 • Mérnökbál
 • Vadászbál
 • Ybl bál
 • Széchenyi bál stb….
  Talán ezek közül is a leghíresebb az Operabál. Ez talán az egyik legrégibb és legnagyobb méretű magyar bál. 1886-ban rendezték meg az első Operabált, az uralkodói ház eseményeit vették mintának, és a cél a köznép szórakoztatása volt. Az Operabálok megrendezése minden esetben jótékony célú volt. Az Operabál történetében 62 év szünet volt, amit 1996-ban szakítottak meg, azóta minden évben megrendezik a báli szezon legvégén. Minden évben hagyományos, mégis színes műsorral fogadják a vendégeket, ahol minden évben egyre színesebbek az estélyi ruhák.

Estélyi ruhák most

.

A 20. században a báli ruhák divatja két fő forrásból táplálkozott. Minden magára valamit is adó ruhaszalon a párizsi haute couture műhelyek modelljeit igyekezett másolni. Később pedig a különböző hírességek, legfőképp a filmszínésznők voltak óriási hatással a különböző szabások és anyagok alakulására – pontosabban a mögöttük álló tanácsadók.
Joan Crawford vagy Marlene Dietrich sem teljesen magától vált ikonná: őket például az egyszerűen Adrian néven elhíresült stylist öltöztette. Szintén legendás még Audrey Hepburn és Hubert de Givenchy együttműködése. De Jackie Kennedy Onassis

Kennedy

vagy Eva Perón ruhatára is máig meghatározó hatással volt a divatra és ezen belül is az estélyi ruhákra. A legnagyobb díjkiosztók, mint az Oscar vagy a Golden Globe gála élő közvetítéseinek egy része kifejezetten a ruhákra és azok véleményezésére koncentrál. Külön szakértőket hívnak meg maguk mellé ilyenkor a riporterek, és már ott helyben megpróbálják kitalálni, ki mit fog viselni, és melyik ruha lehet az est telitalálata vagy épp óriási melléfogása. A Golden Globe-on viselt ruhák alapján az időben utána következő Oscaron esélyes ruhákat is próbálják előre megtippelni. Ezt maguk a felvonuló hírességek és menedzsereik is jól tudják, és már előre bebifláztatják velük az utolsó hajtűig, hogy melyik ruhadarabot és kiegészítőt ki tervezte. Még a férfiaknak sem lehet nyugta, őket is azzal zaklatják, hogy szmokingjuk Burberry-e vagy épp Tom Ford. A divattal foglalkozó online sajtó már másnap darabjaira cincálja a felhozatalt, de a női magazinokban hónapokig előkerülhetnek a jó vagy elrettentő példák. Az utóbbi 10-20 év legemlékezetesebb ruháit is az Oscaron viselték. Ki ne emlékezne például Gwyneth Paltrow babarózsaszín szatén Ralph Lauren estélyijére?

gwyneth paltrow

Halle Berry áttetsző felsőrészű Elie Saab ruhája 2002-ben egy szempillantás alatt az élvonalba repítette az akkor még kevésbé ismert, szárnyait bontogató tervezőt.

halle berry

Vagy említhetjük Julia Robertset is, aki egy fekete-fehér, minimál Valentino estélyben, hatalmas retro konttyal a fején vette át díját 2001-ben. Bár nem kifejezetten báli ruha, sőt még egy jégtáncos jelmezének is hamarabb beillett volna, feltétlenül meg kell emlékeznünk Björk hattyús ruhájáról.

björk

Az énekes-színésznő 2001-ben viselte ezt a Marjan Pejoski tervezte dresszt az Oscar-gálán, a konzervatív ruhákhoz szokott közönség legnagyobb megrökönyödésére. És ugyan valóban nem teremtett ezzel iskolát, mégis örökre beírta magát a divatlexikonokba.
Az Operabál a legnevesebb báli rendezvény hazánkban. Ahogy szokták mondani, itt tündököl az ország színe-java. És ezt érthetjük akár szó szerint is, hiszen a nők tényleg tündökölnek csodás estélyi ruhák változatos darabjaiban. Az Operabál protokolljában külön kitérnek az öltözékre is, a nők és a férfiak tekintetében egyaránt. A férfiak viselete jobban konkretizált, de nyilván ők kevesebb alternatívával is rendelkeznek. Tehát náluk a frakk, fehér mellény, fehér csokornyakkendő, lakkcipő és selyem zokni dukál. A hölgyek esetében a meghatározás kimerül az estélyi ruhák megnevezésében. A nők figyelmét csupán a mértékletességre hívják fel, mind a ruha, mind a kiegészítők területén. Ha visszatekintünk a régebbi öltözékekre nem nagy eltérést tapasztalhatunk. A civil férfiaknál ugyanaz, mint napjainkban, csak akkoriban jelentősebb volt a díszegyenruha a hadsereg képviselőinél. A hölgyeknél ugyanúgy estélyi ruhák, csak itt már jobban kiütköznek a korszakbeli divat különbségek. Meg volt adva a ruha anyaga (atlasz-selyem), kitértek a színek használatára, itt elsősorban korosztályonként volt eltérés. Visszafogott dekoltázst kértek a hölgyektől, illetve a legyező használatát. Ez az estélyi ruha kiegészítő elem napjainkra szinte teljesen kiment a divatból.
(A cikk a Life&Style Plus szakmai kiadványban jelent meg)

Estélyi ruhák: Mire érdemes figyelnünk.

 • Minden esetben meghívóval érdemes a helyszínre menni.
 • Jóval előtte érdemes ruha után nézni, mert valószínű, hogy csináltatni, vagy igazítani kell a ruhát.
 • Ha bál, akkor nagyestélyi, estélyi ruha szükséges.
 • Férfiaknál szmoking.
 • Megfelelő alkalmi magassarkú cipő és kistáska, vagy alkalmi táska.
 • Kiegészítőkre is gondoljunk, ami inkább ízléses legyen, mint feltűnő.
 • Ha valaki nem tud táncolni nem árt egy-két táncóra sem.

Az estélyi és báli ruháikról legismertebb magyar tervezők jelenleg a Daalarna, Katti Zoób, Náray Tamás, Léber Barbara és Tóth Bori, aki pedig valami frissebbre vágyik, fordulhat a Use Unused csapatához…

Több blogomat szeretné követni kattintson  a Makausz divat blogra.