Alkalmi csipke ruha: Miért is gondolunk egyre többet ebben az évben az alkalmi csipke ruhára?

Mert divat, nagyon nagy divat!

  • ez lehet egy egybe ruha
  • egy kétrészes
  • vagy csak egy csipkeblúz

Bármilyen kombinációban divatos és egyben elegáns tud lenni.

De mi is az a csipke?

A csipke apró mintás textília, melynek sajátossága, hogy a mintát nem utólag viszik rá a kész anyagra, hanem a textil készítése közben jön létre maga a minta is. Ez a lyukacsos, áttört anyag könnyedsége, légiessége miatt igen reprezentatív megjelenésű, ezért az öltözködésben kapott először szerepet.

A csipkének két alapvető fajtája van:

 1. Itáliából terjedt el a varrott csipke, amelynek anyaga a fehér len fonal. Technikailag az a lényege, hogy a varrónők tűvel a kezükben egyetlen szállal (gomblyukvarráshoz hasonló öltésekkel) dolgoznak.
 2. A vert csipke, az úgynevezett klöpli viszont több szállal készül; a verőpálcának nevezett orsókról a rájuk tekert fonalakat a henger alakú párnára tűzött gombostűk köré fonják, csavarják, szövik a megadott minta szerint. A vert csipke közvetlen elődje a rojt. A szövetdarab végének lelógó szálait kellett a felbomlástól megóvni s ezért összefonták, összecsomózták őket s így egy organikus lezárást kaptak.

Hazánkba több közvetítőn keresztül már a 19. században eljutott a csipkekészítés, csipkevarrás, -horgolás és -verés technikája és több műhely is kialakult, így a 20. század elejére a csetneki csipke. Először a felvidéki bányavárosokban terjedt el. Így vált híressé elsőként a gömöri csipke. Ám hamarosan követte a csetneki csipke és a halasi csipke is. Amilyen gyorsan elterjedt hazánk tájain a csipkeverés tudománya, olyan változatos motívumrendszere alakult ki: leggyakoribb mintája az életfa, a pávatollas összetett virágzat, a gránátalma és az indás díszítés.
Híres magyar csipkekészítők:

 • gömöri csipke
 • halasi csipke
 • csetneki csipke

De milyen csipkeruhát viseljen manapság?

A mai modern textilipar a merev, kényes csipkék helyett talált korszerű, rugalmas puha csipkevariációt, ami kényelmes viseletet biztosít viselője számára.
A több részből szabott, más anyagokkal kombinált darabok újszerűséget adtak a már porosodni látszó csipkéknek.
A lycra szállal kevert csipkék, megengedik, hogy szűk fazonú ruhák készüljenek, ami igazán maivá tette a csipke ruhát.
Így hölgyeim, aki eddig azon gondolkodott, hogy vegyen e idén csipke ruhát, ne habozzon, lepje meg magát!

A blog cikkben megjelent képeken lévő ruha darabot a Makausz divat árusítja a készlet erejéig, aktuális kollekciónkat tekintse meg itt : Makausz divat