Menyasszonyi ruha, amire mindig, minden évben szükség van!

Nem gondolná az ember, hogy ez az a ruhadarab, ami kihagyhatatlan egy tervező kollekciójából, mert mindig szükség van rá.

  • ha tél van, ha nyár
  • ha esik az eső,  ha süt a nap
  • ha karácsony van, vagy húsvét
  • ha 13-a van és péntek

esküvő mindig van!

Menyasszonyi ruha régen

A menyasszonyi ruha az 1800-as évek közepéig és a 20. század nagy részében igazából csak egyszerűbb, alkalmi ruhák voltak, amiket aztán később egyéb eseményeken is tudtak viselni.
A menyasszony bármilyen színű ruhát felvehetett, kivéve pirosat és feketét. A pirosat a prostitúcióval hozták összefüggésbe, a fekete pedig a gyász színe volt.
Az első híres nő a történelem során I. Mária skót királynő volt, aki fehér ruhát készíttetett az esküvőjére. Akkoriban ez egy elég meghökkentő választás volt, mivel a franciáknál a fehér a gyász színe volt.
Ennek ellenére 1840-ben egy újabb királyi felség, Viktória brit királynő döntött a fehér szín mellett, mikor hozzáment Albert szász–coburg–gothai herceghez. Az esküvőről rengeteg képet hoztak nyilvánosságra, ráirányítva ezzel egész Európa és a világ figyelmét a fehér esküvői ruhákra.

menyasszonyi ruha

A fehér menyasszonyi ruhák régen a jólétet szimbolizálták. Mivel ezeket a kényes ruhadarabokat nem lehetett kimosni vagy újra felvenni egy másik alkalommal, ezért csak a tehetősebb családok engedhették meg, hogy ilyen egyszerhasználatos, méregdrága ruhát vásároljanak. A 20. század nagy részében így csak a gazdagabb nőknek telt fehér menyasszonyi ruhára. A legtöbb menyasszony más színű ruhát viselt az esküvőn. Voltak olyanok is, akik megvették a fehér ruhát, aztán az esküvő után átfestették, hogy máskor is viseljék.

Menyasszonyi ruha miért fehér?

A fehér ruha  a szüzesség jelképe volt eredetileg.  A fehér szín többek közt az ártatlanság és a boldogság megtestesülése is.

Az idők során azonban -, ahogy egyre több korosztályban elterjedt a fehér esküvői ruha – elvesztette a szüzességgel kapcsolatos értelmét.

Grace Kelly menyasszonyi kép

Menyasszonyi ruha ma.

Ma már a menyasszonyoknak számtalan lehetőségük van, hogy beszerezzék a megfelelő ruhát.
Lehet

  • bérelni,
  • varratni,
  • kölcsönkérni,
  • megvásárolni.

Viszont mégegy fontos dologról ne feledkezzünk meg, hogy a menyasszony után a legszebbek az örömanyák.
Nekik is kijár legalább olyan szép és pompás ruha az esküvőn!
Örömanya ruhákkal egy következő bloggbejegyzésemben fogok írni, de addig is nézze meg a Makausz divat Örömanya oldalamat.

A Makausz divat nem árusít esküvői ruhákat!

Alkalmi és örömanya ruháink aktuális kollekcióját tekintse meg itt : Makausz divat